keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Matkan jälkeen

Päätin pitää tämän sivun pelkästään matkakertomuksena ja lisäsin eilen kuvia kuvablogiin (linkki sivupalkissa) ja tein uuden sivun matkan jälkeiselle elämällä (yllä). Sieltä löytyy mm. matkakulut, jotain tiedonmurusia ja videoita matkanvarrelta jne.

maanantai 19. heinäkuuta 2010

9. päivä Gullesfjordbotn-Narvik-Rovaniemi

Kotona ollaan vaikkei tän näin pitänyt mennä. Tarkoitus oli yöpyä vielä Abiskolla tai Kiirunassa, mutta jotenkin kun pääsimme Ruotsin puolelle tuntui, että sama ajaa suoraan kotiin. Voi kiisus, kun maisemat meni Abiskon jälkeen latteiksi. Nukutti ja luin kirjaa matkankuluksi, joka oli pitkä.

Narvikissa käytiin tunnin mutka. Kävin parissa ostoskeskuksesssa ja ruokakaupassa, kun oli vielä tuossa vaiheessa tarkoitus yöpyä matkanvarrella.

Nyt on väsy, koko porukalla. Koirat oli ainakin vilpittömän onnellisia päästessään takas kotia... ja olin minäkin, vaikka kaipuu saarille jäikin. Uusia matkasuunnitelmia pyörii jo mielessä... Andoyalle on vielä päästävä. Nyt matkaan on helpompi lähteä, kun tietää hieman Lofoottien kyliä ja saaria ja siellä on kertaalleen käynyt.

Laitan tänne vielä jotain kuvia tai ehkä laitan kuville oman sivun, täytyy miettiä sitä huomenna, nyt on päästävä unelle.

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

8. päivä Andenes-Gullesfjordbotn

Andeneksessa tihhuutti vettæ meidæn sieltæ læhtiessæ. Emme ajaneet pois E10 tietæ vaan saaren toista reunaa kansainvælistæ matkailutietæ. Nækymæt olivat upeat sateesta huolimatta. Heti Andeneksen jælkeen oli todella upea hiekkaranta... jos vain ei olisi satanut, sinne. Upeita rantoja oli muutama muukin matkanvarrella, eikæ niistæ voisi heti uskoa sijainniksemme noin 300 km:iæ napapiirin ylæpuolella.

Pæædyimme lopulta pikkupaikkakunnan leirintæalueelle Gullesfjordbotn Campingiin yøksi. Vuokrasimme hytten.

Koko pæivæn on satanut ihan esteristæ ja on ollut aikaa ottaa pitkæt pæivæunet. Campingin respassa on ilmainen netti, tæællæ vain on myøs norjalainen næppæimistø kæytøssæ.

kulut: yøpyminen 550 NOK

päivitystä: oma netti toimikin omassa hyttessä, mutten kyllä kehtaa muuttaa tuota tekstiä sen vuoksi

leirintäaluettamme

8. päivä Andenes

Viikko on mennyt matkatessa. Aika on kulunut liian nopeaa. Tänään ollaan pohjoiskärjessä ja tänään täytyisi Andenesille sanoa "nähdään". Andenes on hieno paikka, täällä on erilailla kaunista. Täällä meri on jäisempi ja vuoret kauempana siluettina maisemassa. Täällä on karua, mutta erittäin kaunista. Tänne vielä palaan.

Eilen illalla emme meinanneet malttaa laittaa nukkumaan, kun ilta-aurinko valaisi seutua ja ilta oli lämmin. Kävimme majakalla ja majakanniemen nokassa istuskelemassa lohkareilla.
Näimme merellä lenteleviä merimetsoja, meriharakoita, lokkeja tietysti ja lunneja. Lunnit lentelivät parvissa jostakin jonnekin. Niillä meni selkeä reitti ja olivat liene matkalla jonnekin tietylle saarelle.

Kolme fisua kerrallaan, ahmatti


Lunneja


Meressä uiskenteli myös hylje. Välillä se nosti pään pinnalle kurkisteli hetken ja jatkoi sukeltelua, välillä läpsi pyrstöllä merenpintaa ennen sukellusta niin että mekin kuulimme läiskähdykset vaikka olimme melko kaukana. Luonnontilassa olevasta hylkeestä emme saaneet kunnollista kuvaa, koska se oli sen verran kaukana.

Täältä lähtisi valassafareita, lintusafareita ja syvänmerenkalastussafareita useita pävittäin, mutta päätimme olla osallistumatta. Olemme jo käyneet merellä ja on kiva jättää jotain mitä haluaa vielä nähdä, kun joskus palaan.

lauantai 17. heinäkuuta 2010

7. päivä Stokmarknes-Sortland-Sigerfjord-Andenes

Tarkoitus oli ajaa tänään vain Sortlandiin, koska oli niin kaunis ja lämmin päivä. Suunnitelmat muuttuivat ja ajoimme Sigerfjordiin, missä päätimmekin lähteä Andenesiin.

Sigerfjord oli kaunsi pieni kylä jyrkkien, vehreiden vuonon rinteiden helmassa. Kylä oli niin pieni, ettei siellä ollut edes leirintäaluetta saatika muita majoitusmahdollisuuksia. Kävimme Sigerfjordin rannalla viettämässä kaunista päivää ennen matkan jatkamista.Kohti Andenesia ajettaessa liikenne hiljeni ja maisema muuttui Lapin näköiseksi. Tosin meillä ei ole tällaisia vuoria tai merta, kuten täällä.Andeneksesta vuokrasimme liian kalliin rorbun, mutta kun kerrankin saimme ottaa koirat mukaan kunnon majapaikkaan, niin ei haluttanut jatkaa yöpaikan etsimistä.


kaunista


kulut: yöpyminen 1200NOK

6. päivä Kabelvåg-Stokmarknes

Aamusta matkaan ja kohti Fiskebolia, josta autolautalla yli Melbuun. Lautta lähti Fiskebolin satamasta juuri sopivasti ja ajoimme suoraan lautan jonoon. Ilma oli sateinen, mutta toisaalta hyvä matkantekokeli. Ajoimme vielä Stokmarknesiin ja siellä saimme jälleen vastauksen, ettei koiria majoiteta rorbuihin. Leirintäalueelta saimme hytten joka oli meille riittävä ja yli puolet halvempi kuin rorbu.Stokmarknesin leirintäalueTrolldalen sijaitsi keskellä metsää, jyrkän rinteen (ehkä jonkun vuoren) kupeessa. Ympärillä oli laaja patikointireitistö. Paikka oli koiran omistajalle mitä mainioin. Ympäröivillä rinteillä laidunsi noin kolmisentuhatta lammasta, metsistä kuuluikin koko ajan kellojen kilinää ja pääkintää. Lampaita nähtiin iltalenkillä laiduntamassa ulkoilureitin varrella.

Sitten kalajuttu. Söin oletettavasti tätä:Tällaiseksi se oli tehty:
kulut: yöpyminen 440 NOK, ateriat 260NOK

perjantai 16. heinäkuuta 2010

5. päivä Kabelvåg/Svolvaer

Päivä aloillaan ilman matkustamista. Nukuttiin niin hyvin, etten muista milloin. Kuuma suihku, pehmeä peti, katto pään päällä ja seinät tuulen suojana olivat joka ainoan sentin arvoiset. Päätettiin lähteä meriristeilylle ja kävimme Svolvaerin torilla varaamassa paikat Trolfjordcruisenilta klo 15.00 risteilylle. Laiva, jolla lähtisimme, oli sellainen jonne voisimme ottaa myös koirat mukaan ja koirat matkaisivat ilmaiseksi. Retki onnistui hyvin, ilma oli aurinkoinen, lämmin. Matkasimme yhteensä kolme ja puolituntia merellä. Välillä pysähdyimme kalastamaan ja Mika sai seitin. Trolfjordenin vuono oli lyhyt, välillä jylhäkin ja rauhallinen. Ilma oli vuonossa tyyni, aurinkoinen ja rauhoittava. Kokonaisuudessaan meriretki oli rauhoittava. Vuonossa uiskenteli tuhansia meduusoja ja ilmassa lenteli lokkeja. Vuonon rinteillä oli kauniita vesiputouksia joista yhden suihkumaisen alla laivamme kävi kääntymässä. Paluumatkalla miehistömme syötti lokkeja, jotta merikotkat saatiin houkuteltua esiin. Sieltä niitä rantakallioiden jyrkänteiltä meidän ihasteltaviksi lopulta lensi. Hienot olivat taas maisemat. Ei täällä voi muuta kuin ihmetellä kuin on kaunista. Parhaiten kuvan paikasta saa tänne tulemalla. Tähän loppu laitan videon Trolfjordenin vuonolta, kunhan saamme nopeamman yhteyden.